Duistland - Beierse Woud

Wat een reis, wat een park, wat een geweldige ervaring!
06-10-2017 t/ 15-10-2017
Zaterdag: Vrijdag vertrek ik in de middag van huis en vandaag rond 12.30 ben ik in het hotel in Lusen. Ik loop rond 13.30 een stukje naar benden, daar vind zich de kleine Ohne, een prachtig riviertje tussen de rotsen. Het uitzicht is adembenemend, de herfstkleuren en het verschil in hoogte en diepte is echt super mooi. Daarna pak ik de bus en ben ik om 14.30 in het Tierfreigelande National Park Lusen. Ik wil heel even zien hoe het er uit ziet hier voor de komende week. Ik bekijk de plattegrond en besluit even naar boven te lopen….ik weet meteen dat de komende dagen spierpijn betekent, want het is een aardig steil stuk naar de 1e kijkplaats van de Lynxen. Ik word meteen beloont, want ik krijg moeders met een jong te zien, super, super schattig natuurlijk, ik blijf bij de lynx tot 16.00.
Image
Zondag: Ik neem na een heerlijk ontbijtje om 9.10 de bus en ga weer naar de Lynx, daar blijf ik een tijdje. Het is er vrij mistig dus heel mooi licht heb ik niet(veel ruis), natuurlijk fotografeer ik wel, want moeders met die kleintjes zijn gewoon super leuk. De mist geeft iets mysterieus aan het bos vind ik. Het verblijf van de lynxen is tegen een bergrots. Het is een erg mooi gezicht als ze op een van de rotsen gaan zitten. Moeder geeft soms het signaal aan de kleintjes dat ze moeten blijven waar ze zijn, zo komt ze een keer zelf naar beneden, waardoor ik haar door het hek heen (op nog geen 3 meter afstand) kan fotograferen. Super gaaf zo dichtbij. Beneden worden ze gevoerd en moeder lynx eet eerst zelf wat en loopt dan naar boven met een stuk vlees. Hoe klein de 2 welpjes ook zijn, hoe schattig ze er ook uitzien, op deze denk 3 maanden is er wel degelijk al strijd om de rangorde...als mam het stuk vlees neerlegt komt er een gevecht tussen de katjes, met blazen en krijsen erbij. Een van de 2 druipt dan af en wacht op zijn buurt. Ik blijf nog even, schiet nog tich foto's en ga dan richting de wolven. De wolven hebben ook een prachtig groot verblijf...ik zie ze alleen niet. Door naar de Wilde Kat, die zie ik denk 2 minuten en dan is die weer weg, maar heb er een paar foto's van kunnen maken. Het is net een huiskat :-) Ik kom vandaag ook voor het eerst een donker bruine wilde eekhoorn tegen, ik word erg blij van deze diertjes. Camera had ik nog in mijn tas, maar mijn doel is meteen duidelijk…ik wil er een op de foto. Ik ga door naar de beren en deze 4 stelen mijn hart. Wat een geweldige dieren. Ze hebben een enorm gebied, en zijn zoals gezegt met zijn 4-en, vader en moeder beer met 2 jongen van bijna 2 jaar oud.
Image
Image
Maandag: Zondagavond ontmoet ik Ruben, een Nederlandse fotograaf in het hotel, hij is er al voor de 6e keer. Heeft een hoop te vertellen over het park en ook dat menig natuurfotograaf in het park niet dol is op de luidruchtige Nederlander..ben ik natuurlijk helemaal niet ? Maandag ga ik eerst bij de beren kijken, maar die houden van uitslapen :-) Ik besluit naar de wolven te gaan.....wat een hel die route, die alleen maar uit klimmen bestaat, mijn voeten waren een beetje dood toen we boven kwamen. Niet aan te raden dus deze route, ik heb het niet over een klimmetje van 100 meter eerder van 500! En ik weet van de eekhoorns dus ook nog mijn camera in de hand....en ja hoor ik zie er een wegschieten een stukje verder op het bos in...ik snel de camera en....ik heb hem!!!
Image
Nou ja bijna dan.....
Eindelijk boven bij de wolven en wel rond 10.30 uur , ik geloof er nog in.. dat ze zoals aangegeven staat om 11 uur eten krijgen, al was het advies van Ruben na 13.00…het werd 13.30. Toch waren de wolven maandag wel zichtbaar en onrustig, reageerde erg op de auto’s van het park. Waardoor ik toch nog wat foto’s kon maken. De wolven doen me veel denken aan onze huishond, ze reageren hetzelfde.  Ik schiet natuurlijk veels te veel foto's :-)
Na de wolven loop ik terug naar de beren, maar daar is het rustig, ze liggen heerlijk te luieren. Papa beer drinkt wat en verdwijnt dan ook in de struiken
Image
Dinsdag: In de ochtend besluit ik naar Grafenau te gaan, in Duitsland is pinnen niet zo vanzelfsprekend als in Nederland, dus wil ik wat meer contant geld hebben. Ook vind ik er een supermarkt waar ik wat fruit en crackers haal voor de lunch de rest van de week. Als ik terug kom in het hotel pak ik de cameratas en de bus en stap uit vlak bij de beren. Weer de beren...ja weer de beren...ze zijn zo leuk. En deze keer zijn ze lang te zien en doen ze van alles, ze gaan in bad of slopen een boompje, ze gaan ff prachtig voor me staan op een rots, ze liggen ook nog ff mooi te slapen op een rots en zo'n boompje is ook heerlijk tegen jeuk op je rug. Na dit beren genot, loop ik via de ingang (met een warme choco tussenstop) nog even naar de Lynx. Alleen mama is er te zien.
Image
Woensdag: Ga ik eerst naar de Lynx ff kijken of die kleintjes zich laten zien. Een kleintje komt even om het hoekje kijken en moeder zit nog even op een prachtig stukje. Het is zo mistig dat mijn camera het niet aan kan. Veel ruis in de foto :-( Daarna loop ik door naar de wolven.. Bij de wolven is het eigenlijk niet veel aan, ze laten zich pas zien als ze het hek horen, waardoor ze weten dat er voer op een rots neergelegd word. Ze pakken alle 4 een stuk lopen nog een beetje in het achterste stuk rond en weg zijn ze. Ik besluit dat ik vandaag  ook even de rest van het park wil zien, er is een stuk waar wilde zwijnen zitten en er moet ook een otter zijn, het stuk is prachtig, de wandeling pittig, maar beide niet gezien. Ik haal wel een klein beetje mijn flora fotografie op.  Lekker die herfstkleurtjes. Ik eindig toch weer bij de lynx, schiet nog een paar portretjes en dan gaat er een kleintje spelen, eerst met een blaadje daarna valt hij moeder aan :-) Wat we wel vreemd vonden is dat we de hele tijd maar 1 welpje zagen. Zeker omdat Ruben 7 uur bij de lynxen gestaan heeft. We dachten echt dat er wat gebeurt was met 1.
Image
Image
Image
Donderdag: begin ik weer bij de lynx, want ik wilde echt even zien of alles goed was met de welpjes. Ze lieten lang op zich wachten, maar het wachten werd door een eekhoorn onderbroken....eindelijk daar zijn ze dan...de foto's van de donker bruine eekhoorn!!! Wat een schatje. En na dit spektakel, komen de welpjes gewoon met zijn tweeen nog even de show stelen, als de katjes verdwijnen ga ik via beneden (om een heerlijke warme chocomelk te halen) maar weer eens kijken of die beren wakker zijn :-) Ze zijn hun middagdutje aan het doen....morgen laatste dagje en ja...het word wederom...Lynx, Wolf & Beer!
Image
Vrijdag: Begonnen bij de lynx, deze lieten zich goed zien. De twee welpjes waren met elkaar aan het ravotten, een prachtig gezicht. Ik heb niet alles gefotografeerd, gewoon kijken en genieten. Het was echt moeilijk weglopen van deze spelende katjes, maar om 12.30 is het tijd om richting de wolven te lopen. De wolven zijn best actief en gaan er nog een paar keer ff mooi voor staan. En dan door naar de beren, en ja hoor ze zijn wakker <3 Ik geniet nog eenmaal van deze diertjes en besef me meteen ik kom hier een keer terug, want in de winter moet het er ook prachtig zijn, niet gelijk komende winter...ik wacht denk tot er weer jonge beertjes zijn.
Image
Zaterdag: Omdat mijn bus pas in de avond vertrek, maar ik wel in de buurt van de opstapplaats wil zijn besluit ik om vandaag naar een klein dierentuintje te gaan. Daar vermaak ik me een dagje prima al zitten de dieren daar toch wel erg klein :-( Zondag middag ben ik weer terug in Assen en kan ik mijn foto's uit gaan zoeken.
Image
Info tierfreigelande:
Verblijven van de dieren zijn enorm groot dus dieren zien in 10 minuten is absoluut niet gegarandeerd. Het is echt geduld hebben en wachten en soms zonder ze gezien te hebben naar het hotel terug. Daarin tegen zitten ze in prachtige verblijven met rotsen en omgevallen bomen. Ideaal voor de natuurfotograaf die geen hek op zijn foto wil. Geen 1 dierentuin in Nederland is te vergelijken met deze. Ik vind het een echte aanrader.
Op maandag, woensdag en vrijdag worden de wolven gevoerd, er staat om 11 uur maar dat is tussen 13.00 en 14.00. Het kan er wel druk zijn met fotografen dus rond 12 uur heen is wel een must om nog een plekje te bemachtigen. De maandag vind ik de beste dag, de wolven zijn dan wat alerter omdat ze dan 2 dagen geen eten hebben gehad. De andere dagen reageren ze op het hek wanneer het voer naar binnen word gebracht en zijn eigenlijk zo weer uit zicht. De Lynx word ook op die dagen gevoerd, maar die haalt het op wanneer zij het wil.
Op het moment dat ik er was, was er moeder Lynx met 2 welpen. Bij de Lynx zijn er 3 uitkijk punten waarvan 2 overdekt. Als er jongen zijn is de meeste kans om die te zien bij de 3e uitkijk(overdekt) daar heb je zicht op het hol. Welpjes laten je rustig tot 10-11 uur wachten voordat ze naar buiten komen. Voor de beren moet je vanuit de parkeerplaats/bushalte de 1e ingang nemen voor de kortste route of een bushalte /parkeerplaats verder nemen. In de ochtend hoef je niet te gaan, beren houden van uitslapen. Rond 2-3 uur zijn ze actief, maar ook niet altijd. Als je mazzel hebt zie je de dieren in het water gaan. Of ze gaan op een van de prachtige met mos begroeide rotsen staan. Ook hier is geduld voor nodig. 3-7 uur bij 1 verblijf is niet ongewoon 600 mm trouwens ook niet.
Natuurlijk zijn er nog andere dieren, ook met enorme verblijven, maar ik kwam voor de bovenste 3. Ben 1 keer een hele ronde gelopen, die is pittig want het is omhoog en omlaag en niet een klein beetje, maar echt vrij steil. Wat ik iedereen af wil raden is de weg van de beren naar de wolven/lynx die is echt gemeen steil en ook lang. Er zijn een aantal verblijven waar je overdekt kan staan voor als het wat minder weer is.
Materiaal: Ik noemde al de 600 mm, mijn 400 mm deed het wel hoor, maar eigenlijk is het net te kort. Bij sommige verblijven is die 600 mm aan te raden. Ook een lichtsterke lens is een voordeel. En natuurlijk ook een full frame body die bij een hogere ISO ook nog presteerd. Door de bomen is het er al snel donker. Je zit in de bergen dus kan het mistig zijn(en blijven).
Goede wandelschoen is een must en in oktober is het er al wat koud, handschoenen zeker niet overbodig. Toiletten zijn er onderweg en beneden bij de grote parkeerplaats. Ook is er bij de grote parkeerplaats een klein tentje waar je heerlijke warme chocomelk kan halen en nog wat ander eten(geen hele lunch en het is er duur). Voor een uitgebreide(warme) lunch moet je naar de overkant daar zit Hausman waar je in de vorm van een buffet van alles kan kopen(ook aan de prijzige kant). Het park heeft verschillende ingangen, het park is overigs gratis, alleen voor het parkeren betaal je, 5 euro per dag op de grote parkeerplaats en 2 euro per dag op de kleinere. Ondanks dat je er op elk tijdstip zo in kan lopen is het park voor publiek open van 9.00 tot 17.00. Prullenbakken hebben ze nergens in het park, maar het is er schoon, iedereen respecteert de natuur en neemt alles gewoon mee. Ik vind het een aanrader om op je gemak en zonder begeleiding foto's te maken van de dieren in een natuurlijke omgeving en die ook nog natuurlijk gedrag vertonen.