Bulgarije - Vetren

In 1 zin gewoon een fantastische reis, die zo naar meer smaakt!!
24-05-2018 t/m 31-05-20189
Donderdag: Na een overnachting vlakbij Schiphol en een ontbijtje ben ik om 8.30 op Schiphol, waar ik met een reisgenoot heb afgesproken. Na een vlotte incheck ontmoeten we 4 andere reisgenoten en drinken we gezellig wat. De vliegreis is naar het Roemeense Boekarest. Daar worden we door gids en chauffeur opgewacht en rijden we in een kleine 4 uur naar Vetren. Reisleider en eigenaar van Wildernistrek, Edo van Uchelen staat ons op te wachten samen met nog een gids en nog 2 mede reisgenoten. Door het drukke verkeer om Boekarest heen zijn we wat vertraagd en besluiten we gezellig te gaan eten met elkaar. De 1e hutten fotosessie slaan we hierdoor over.  De rest van de week word dat meer dan goed gemaakt. 
De lodge waar we de hele week verblijven ligt op een mooie locatie, heeft in de tuin zelf al heel veel te fotograferen aan insecten, er is zelfs een wezel gespot! De kamers zijn prima verzorgd en de rest van de week hebben we niks te klagen gehad over het met liefde klaar gemaakte Bulgaarse eten. (2 keer per dag 3 gangen menu!). De gastvrijheid spat er vanaf.
Image
Vrijdag: Vrijdagochtend vertrekken we (gereden door onze 2 gidsen Rado en Yordan) met zijn allen eerst naar een plek waar zwaluwen hun nesten aan het bouwen zijn, het is een drukke boel van af en aan vliegende zwaluwen. Het is een hele uitdaging om dat goed vast te leggen. Edo geeft er wat tips bij. Daarna rijden we door naar een ooievaarsnest, er is 1 ooievaar, maar onder zijn nest zijn de Spaanse mussen druk in de weer met het verleiden van elkaar en het nestelen. 
Na de vogels gaan we naar een natuurgebied met een meertje. Er zijn veel insecten en ook bloeiende bloemen te vinden. Yordan een van de gidsen vind voor ons een landschildpad. We kunnen hem fotograferen waarna hij weer onder de struiken verdwijnt.
Image
Image
Weer terug op de lodge zijn we nog niet uit gefotografeerd, we fotograferen met zijn alleen wat insecten. Ik gebruik ook voor het eerst mijn flitser, je krijgt er andere beelden door. Op een gegeven moment trekt de lucht dicht en stoppen we. De enige onweersbui die we hebben gehad deze reis.
Tegen de tijd dat we naar de hutten vertrekken is het weer prachtig. De helft gaat naar de vogelhut en de andere helft, waaronder ik, naar die van de jakhals. We zitten nog geen uur en dan laat een zich een keer of drie zien. Prachtig dier, maar erg schuw. Daarna moeten we het doen met een fazant en eksters :-)
Zaterdag: 's morgens draaien we de hutten sessie om en ik zit nu in de vogelhut. Een paartje scharrelaars is op zoek naar een nest. Ze zijn bezig met het inspecteren van een nestkast. Als die even weg zijn laat de bijeneter zich zien, wat een prachtige vogel. Hij gaat super gaaf vlak voor ons op een tak zitten. Eerst zonder voer, later heeft die een bij gevangen en roept die om een vrouwtje. Die komt niet :-(
Image
Na een siësta gaan we naar de siesels. Hier keek ik echt naar uit. Wat een ontzetten grappige en schattige diertjes zijn dat. Ze zijn niet groot, maar wel erg fotogeniek. Sommige zijn ook niet heel schuw en komen tot een meter of 3 voor je. Toch is het door het hoge gras waar ze in zitten wel een uitdaging ze mooi vast te leggen. Ik ben helemaal verkocht......ze mogen me hier wel laten :-)
Image
Image
Zondag: Vandaag gaan we met zijn allen op pad naar de witwangsterns. Deze vogels bouwen hun nest op waterlelies en hebben daar riet voor nodig. We kunnen op een rand aan het meer zitten en Rado gooit rietstengels in het water en de sterns komen deze halen. Het is een kunst deze actie vast te leggen, de vogels duiken de stengels op, hun kop klapt soms helemaal dubbel. Bij aankomst zit er een hagedis lekker in het zonnetje, ook zit de Karekiet in het riet en laat van zich horen. Tot slot zwemmen er in het water ook nog kleine slangen. Genoeg te zien en te fotograferen! 
Image
Daarna gaan we nog naar een ander deel van het meer. Er zitten veel vlinders en andere insecten. Ik leer flitsen met tegenlicht waardoor je niet zo last hebt van de felle zon. Een techniek waar ik blij mee ben en meer mee wil doen. We komen ook nog een landschildpad tegen en Edo vind een slang die we van best dichtbij kunnen fotograferen.
Image
Image
Einde van de middag vertrekt er weer een groep naar de vogelhut en de rest gaat bij de lodge de omgeving in. Het is een leuk stukje met erg veel vlinders. In het begin rond 4 uur zijn de vlinders nog druk aan het vliegen maar na een tijdje koelt het wat af en gaan ze een slaapplekje zoeken. Je kunt ze dan beter benaderen. 
Image
Maandag: In de ochtend gaan we weer naar de siesels, deze keer komen we aan en zien we ze al rechtop staan. Van een oosterijks stel had ik wat foto's met siesels en klaprozen gezien. Het leuke aan deze reis is dat Edo met je eme gaat in je ideeën. Dus verderop wat klaprozen geplukt en bij een holletje neer gezet. Doordat de siesels in een veld zitten waar het gras best hoog staat, wordt de foto wat rommelig. In Oosterijk lijken ze op een open veld te zitten. Toch nog wat leuke foto's van deze grappige diertjes kunnen maken. En later als ze in hun holletjes verdwijnen is het gebied nog prachtig met velden vol klaprozen. 
Image
In de middag gaan we naar een gebied waar pelikanen zitten. Die zien we een keer overvliegen, maar zitten verder veels te ver weg om goede foto's te kunnen maken. Het gebied zit vol met libellen en vlinders en ook vinden we er nog een slang en zwanen met jongen. 
Image
Dinsdag: Ik ga terug naar het meertje waar we de 1e dag waren. Tijdens de beeldbespreking heb ik een foto van een mede fotograaf gezien waarvan ik de techniek wil leren. Ik vind al snel een modelletje en ga er mee aan de slag, Ik vind het zo mooi deze techniek. Hij wil zelfs nog wel even kwaken voor me :-) Voor de rest vermaak ik me weer prima met de vele vlinders die er te vinden zijn.
Image
In de middag vertrek ik met een deel van de groep naar een ander gebied. Dit gebied is wat kalkrijker en er moeten bijzondere insecten zitten. Ook zijn er rotsen en een meer. Het is er prachtig en ik vind er naast de libellen en vlinders ook nog een hagedis. 
Image
Woensdag: Het is weer Siesel time :-)  Ze laten zich goed zien en deze keer kan ik er een van heel dichtbij fotograferen. Geniet mee van deze super schattige diertjes. 
Image
Image
Tussen de middag nog naar een plasje water gelopen, waar bijen en soortgenoten water dronken. Door dezelfde techniek als bij de kikker te gebruiken krijg je ook wespen met mooie bokeh bellen <3 
Image

Voor het avondprogramma sta ik in dubio, maandagochtend ga ik er alleen vroeg uit. Ik wilde de vlinders die we de avond er voor gezien hadden in het ochtend licht fotograferen. Helaas moet ik dan ook langs straathonden. Ze stonden me met 6 stuks jengelend op te wachten. Ik ben toen maar terug gegaan, ik vertrouwde ze niet en bovendien maakte ze iedereen om 5.30 wakker. Doordat ik in het begin stuk bleef, zag ik ineens een das voorbij lopen, het pad over de struiken in. Toen ik dit aan het ontbijt vertelde, gaf Edo aan dat hij een belopen pijp gezien had. De verleiding om er 's avond een keer bij te posten is groot. Maar het is de laatste avond en wat doe je dan.... ik besluit nog een keer de vogelhut in te gaan. In Nederland heb ik een eigen dassenproject en de bijeneter en scharrelaar zitten niet in Nederland. Ik heb geluk want de bijeneter laat zich een paar keer zien. Eerst alleen met een gevangen libelle, daarna nog een keer met zijn tweeën. Super blij dat ik toch nog even gegaan ben.

Image
Image
Donderdag: De dag erna verlaten we de lodge om 10 uur en rijden we terug naar Boekarest. Een meer dan geslaagde reis. Ik heb genoten van het land en zijn diertjes, maar ook van de gastvrijheid van de Bulgaren. We hebben heerlijk gegeten, Dora (eigenaresse) kookte zelf, we zijn echt verwent. De begeleiding was top, zo ook de uitgekozen locaties. Er word rekening gehouden met de wensen van iedereen en het wisselende programma vind ik prettig. Ik heb nieuwe technieken geleerd en Edo gaat mee met Ideeën en wensen die je aankaart. Rado en Yordan hebben ons de hele week overal naar toe gereden, tips gegeven qua fotografie en dieren voor ons gevonden. Een geheel compleet verzorgde reis, want alles is voor je geregeld.
Image