Wit Rusland -Krasny Bor

Nothing else but wildlife.....
21-01-2019 t/m 28-01-2019

Maandag: Een lange reisdag, het is 2 uur later in Wit Rusland en na onze vlucht hebben we nog een monsterrit van ruim 4 uur voor de boeg. Dit alles wordt goed gemaakt als we onderweg al elanden in een prachtig wit landschap tegenkomen...het avontuur is begonnen! 

Deze all inclusive reis boek ik wederom via Wildernistrek. Ik verblijf in een lodge met nog 4 andere fotografen en een Nederlandse reisleider. Door eigenaar, Dima en zijn vrouw, Anastacia worden we 8 dagen goed verzorgd. 

Image
Dinsdag: In de ochtend staat gelijk de eerste sessie met de wolven gepland. Dima heeft er 3 van jagers gered, een oude reu van 12 en twee jonge reuen van bijna 2 jaar. De jongste twee worden los gelaten op een open terrein in de buurt van de lodge. Een prachtig gezicht, want er ligt zeker een halve meter sneeuw. De wolven zijn het verre van tam en we krijgen dan ook instructies mee, we moeten bij elkaar blijven en de wolven negeren als ze in de buurt komen. 
Image
Eerst zijn de wolven vrij sociaal naar elkaar, tot er eten ontdekt wordt. Dan zien we een stukje natuurlijk gedrag waarbij het recht van de sterkste geldt. Het is mooi om te zien en het doet me denken aan het gedrag wat ik ken van de roedel honden die ik gehad heb. We zien getongel, gesnauw, gegrom en een gevecht. Toch hebben geen van beide wolven echte schade. Ze kennen elkaar natuurlijk al wel, de onderdanigste snapt al vrij snel dat die een stapje terug moet doen en op zijn beurt moet wachten om te eten.
Image
Image
Image
Image
De wolven blijven actief zolang er eten is. Ze rennen door de sneeuw en af entoe blijven ze even staan voor een mooi portretje <3 
Image
In de middag gaan we naar een gebied met een sloot waar otters en bevers zitten. Ook zitten er wilde zwanen en wordt er gezocht naar spechten. Ik kies ervoor om in een tentje te gaan zitten voor de otters en bevers. Deze laten zich helaas niet zien, ik weet dat hoort nu eenmaal bij wildlife. Gelukkig kwamen er nog wel zwanen heel dicht bij en wat eenden. Niet voor niets drie uur in een onverwamd tentje gezeten ( en dat met -15)
Image
Image
Woensdag: Ga ik de 1e keer de vogelhut in met kans op arenden. Geweldige unieke kans dus. Het is wel een lange zit, want je wordt s morgens om half 7 heen gebracht en s avonds om 7 uur weer opgehaald. De hut is redelijk verwarmt dus het is uit te houden. In het begin zien we wat eksters, maar als snel blijft het daarbij. We horen tot drie keer toe raven en zeearenden overvliegen, maar ze gaan niet zitten voor de hut. Toch gaat de tijd met die afwisseling, komen ze wel, komen ze niet redelijk snel. Onverwacht om half 4 landt er ineens een steenarend, zo snel als die er was, is die ook weer verdwenen...zijn staart dat lukte nog net :-( Een lange spannende dag en toch een beetje blij met mijn ekster foto's. 
Image
Image
Donderdag: ga ik op jeepsafari door de sneeuw, hier heb ik echt enorm van genoten. In de ochtend zijn we vooral op zoek gegaan naar de elanden. Deze prachtige, maar schuwe dieren lieten zich goed zien en fotograferen. Dima, weet ze te vinden en te lokken met een bepaalde roep. Het of road door de sneeuw is echt heel spectaculair. De elanden hebben geen gewei meer, maar ze zijn erg imposant om te zien. De jongen van afgelopen jaar zijn vaak wat minder shuw en nieuwsgieriger, die blijven wat langer staan.
Image
Tussen de middag eten we bij een sloot en worden we plotseling getracteerd op een bever die zich laat zien. Super gaaf in die bevroren sloot. 
Image
Na de lunch rijden we naar een ander gebied waar in de winter de wisent en edelhert bij gevoerd worden. Er zijn verschillende plekken dus is het nog wel even zoeken. Ook dit zijn prachtige dieren om zo in het wild te zien en ondanks dat ze gevoerd worden zijn ze schuw en lopen ze van je weg als je aankomt rijden. Als de auto stil staat zijn ze weer wat rustiger en blijven ze staan of komen dichterbij. 
Image
Image
Vrijdag: Een 2e wolven sessie wordt georganiseerd, dit keer op een ander stuk terrein. Weer laten de wolven hetzelfde gedrag zien. Ze rennen door de sneeuw en het eten verdedigen ze. 
Image
In de middag gaan we weer naar het gebied waar de bevers en otters zitten. Ik belsuit een wandeling te maken en geniet van de witte wereld om me heen. Ik zie spechten en en rennen elanden door het bos. Ook zie ik weer wilde zwanen. Het gebied ligt aan een klein dorpje en de lokale bevolking is er nieuwsgierig en vriendelijk. 
Image
Image
Image
Zaterdag: Vandaag konden we kiezen tussen jeepsafari en vogelhut en ik hoefde daar niet lang over na te denken....ik laat me graag weer 12 uur opsluiten met kans op de arenden. Even leek het bij eksters en een roodborstje te blijven, maar het geluk is met ons en er landt voor even een prachtige steenarend. Niet lang maar genoeg om er een paar foto's van te kunnen maken. 
Image
Image
We zijn nog helemaal in de ban van de steenarend als er een kwartier later 3 zeearenden langs komen. Deze blijven wel 1,5 uur voor de hut en eten om en om het vlees wat er ligt. Dit moment zal ik nog lang blijven herinneren, want een dieren, imposant, grof gebouwd, die snavel om maar te zwijgen over hun klauwen. Op een gegeven moment wordt het te donker om nog mooie foto's te maken, dus stoppen we daarmee en genieten we van wat er voor ons afspeelt. 
Image
Image
Image
Image
Image
Zondag: de laatste fotografie dag alweer. Ik ga dit keer mee op jeepsafari, weer op zoek naar elanden in de ochtend en we rijden na de lunch naar een ander gebied voor de wissents. Dit is een open vlakte, het is een prachtig gezicht deze dieren zo in een kudde in het witte landschap. 
Image
Image
Als we terug bij de lodge zijn is het nog licht en loop ik het gebied in om de lodge en geniet ik van de stilte en het witte landschap. Ik kom nog sporen van de lynx tegen die ook in het gebied voorkomt. Ik maak mijn laatste foto's van het landschap en besef me dat ik weer intens genoten heb. Dat deze reizen zo ontspannend en uniek zijn. Mede ook doordat alles zo goed verzorgd is. Morgen een vroege vlucht terug, maar dat duw ik nog even voor me uit...het is er te prachtig. 
Image
Maandag: Een vroege vlucht vanuit Minks terug naar Amsterdam, waar we om 11 uur Nederlandse tijd landen. Na de paspoortcontrole en het ophalen van de koffers lunch ik op Schiphol en pak de trein terug naar Assen. Enorm genoten van deze bijzondere reis. Het heeft me doen inzien dat ik dit het mooist vind, alleen maar wildlife. 
Image