Workshop damhertenbronst

31-03-2018

Op het moment dat deze workshop voorbij komt op facebook boek ik hem direct....ik ben fan van Roeselien Raimond haar prachtige foto's en ze geeft nooit workshops, een unieke kans dus. Roeselien geeft deze workshop samen met Nils Poldervaart.  Het begint 's morgens om 8.00 in de Amsterdamse Waterleiding Duinen te Vogelenzang, omdat ik dat nooit red met het OV. vanuit Assen heb ik een overnachting genomen. En word ik het laatste stukje opgepikt door Nils en Roeselien, een gezellig ritje dat natuurlijk over de fotografie gaat :-)

Om 8.00 verzamelen dus, na een gezellige ontvangst met koffie en thee gaan we op pad, we lopen een minuut of twintig als we het horen...het geburl van de damherten. Heel anders dan het geburl van de edelherten waar ik vorige maand nog was, maar natuurlijk met dezelfde intentie...de vrouwtjes!
Image
Het meeste gebeurt in een bepaald gebied, waar mannetjes en vrouwtjes door elkaar heen lopen, soms begint er spontaan een gevecht, een mooi gezicht als het een beetje een serieus gevecht is, waar je echt de kracht van de mannetjes ziet. Omdat dit in het bos plaats vind en het licht niet optimaal daar is begin ik er niet eens aan maar kijk en geniet ik van deze diertjes. Zo kom ik op een gegeven moment een mannetje tegen die echt moe is van al dat geburl en gevecht. Ik kan hem tot vrij dichtbij benaderen.
Image

In de ochtend was het bewolkt waardoor we veel in het open veld zijn gaan fotograferen. De herten lieten zich daar ook af en toe zien, waardoor je ondanks het sombere weer toch nog leuke foto's kon maken. 

Omdat we hebben mogen opgeven wat we graag wilde leren krijgt iedereen apart de aandacht van Roeselien en Nils. Ik wilde graag weten hoe ze naar compositie kijken, wat mij erg aanspreekt in hun foto's is de sfeer die erin te vinden is. Ik leer weer wat bij over standpunt, achtergrond en ook voorgrond, kies eens een heuveltje voor je onderwerp en je krijgt wat diepte in je foto's(zie foto hierboven). En ook het licht is van belang. Je kunt in de AWD heerlijk struinen en ondanks dat we met zijn achten waren is dat geen probleem, je gaat gewoon een beetje je eigen weg. Ik kom deze dame tegen die nieuwsgierig over een struik kijkt <3

Image

Eind van de ochtend komt het zonnetje door en dan krijg je van die mooie zonnestralen door het bos heen. Ik probeer daar wat vast te leggen. 

In de middag konden we onze eigen weg gaan, ben heel even mee gelopen naar de vossen, maar die lieten zich op dat moment niet zien en er stonden 15 fotografen op ze te wachten, niet helemaal mijn ding. Ik ben terug gelopen naar de herten en nog een jong mannetje in mooi licht kunnen vangen. Daarna op weg naar huis wat ongeveer 3 uur reizen was. Maar ik ben weer een ervaring rijker, heb een leuke leerzame en gezellige dag gehad. 
Image
Image