Workshop Vintage fotografie

19-08-2018

Vandaag een workshop Vintage fotografie. Vintage is niets anders dan fotograferen met oude lensjes. Lenzen uit de analoge tijd, die je door middel van een adapter met elkaar koppelt. Fotograferen doe je wel manueel, dus snelle bewegende onderwerpen gaat niet lukken. Je komt al snel uit op bloemen.

Ik volg deze workshop bij Foto Gea Feenstra. We worden gezellig ontvangen en drinken aan de keukentafel een kopje thee. Als alle cursisten er zijn gaan we naar het leslokaal waar Gea uitleg geeft over het gebruik van de lenzen. Wat deze workshop zo uniek maakt, is dat je verschillende lenzen mag uitproberen. Een heus snoepwinkeltje :-)

We beginnen allemaal met een Pentacon 50mm 1.8. De opdracht is, zoek het licht waardoor je ook bokeh gaat zien.....ik vind al snel iets. 

Doordat de 50mm te veel bereik heeft voor echt mooie macrofoto's gaan we tussenringen gebruiken. Ik heb die van mezelf meegenomen en heb daar 3 afstanden in. Ik weet dat de kleinste het beste resultaat geeft. Dit keer ga ik opzoek naar kleurtjes in de achtergrond.  Ik fotografeer nog steeds met de Pentagon 50mm 1.8. Ik vind de sfeer die ik zo mooi vind. 

Image

Doordat er maar erg weinig scherp is krijgen foto's een dromerige sfeer, de kleuren versterken die sfeer. Na de pauze (met appeltaart..jammie) vervang ik de Pentagon door de Porst 50mm 1.8.  

Van deze Porst ben ik onder de indruk, de sfeer in de foto's vind ik geweldig. Op het einde van de workshop heb ik nog een klein beetje tijd om de Minolta 50mm 1.4 uit te proberen. Ik voel een beetje de tijdsdruk en kom er niet lekker in, toch zie ik meteen dat deze lens al heel snel die fijne bokeh geeft. 

Image
Uniek deze workshop doordat je van zoveel verschillende lenzen gebruik mag maken. Ik noemde het al eerder een snoepwinkeltje voor wie van deze stijl houd.
Image