Workshop macrofotografie voorjaarsbloeiers

31-03-2018

Vandaag volg ik een workshop voorjaarsbloeiers (holwortel, speenkruid en bosanemoon). Deze workshop word gegeven door Johannes Klapwijk, klik, ik kan je meteen zeggen een dikke aanrader!
Het was wel vroeg op en dat is meteen mijn 1e les....zorg dat je bij het mooie vroege ochtendlicht ben :-) Ook ik vind het lekker om uit te slapen, maar voor echt mooie foto's moet je het vroeg opstaan over hebben. Nu hadden we ook wel erg veel mazzel deze ochtend. Mooie lucht, helder met hier en daar wat wolkjes. En mist wat altijd een beetje een mysterieuze sfeer heeft. En dan ook nog een beetje dauw en natuurlijk een modelletje. Dan heb je eigenlijk alle ingrediënten voor een mooie foto. De ochtend begon dus veel belovend.


Johannes deed een snelle introductie, juist omdat het weer er zo goed uit zag en voor je het weet is dat gouden momentje voorbij, een ervaren fotograaf dus, die je mee geeft wat je nodig hebt en de rest komt wel in het veld.

Image

En in het veld heb ik zeker veel geleerd, we waren met vijf fotografen en daardoor veel aandacht per persoon. We begonnen met de holwortel, de andere twee hadden hun bloemen nog dicht, die hebben zonlicht en warmte nodig. De 2e les die ik leerde was om wat geduldiger(zo niet mij) te zijn. Door een mooie bloem uit te zoeken en daar eens een half uur bij te blijven. Te spelen met de belichting en de positie.

Best wel al de goede kant op, al zeg ik het zelf :-) Toch als je beter zoekt en draait en speelt met je instelling kan het nog sfeervoller. Een ander kleurtje wil ook nog weleens helpen.

Image

Ik word helemaal blij van de kleuren in deze foto...heb ik die echt zelf gemaakt...ja dat heb ik :-) Elke keer met wat tips (hier staat de bloem wat centraal) kom ik steeds verder. Ik krijg ook nog handige tips mee, zoals dat dweilen over straat niet hoeft als je een kantelscherm heb op je camera en dat mijn statief voor macro...niet goed genoeg is, maar dat is voor latere zorg. Ik kreeg de tip om ook eens staande foto's te maken, zo kon ik bij bepaalde posities vervelende onderwerpen die in de weg stonden(en niet weg kon halen) vermijden. 

Image
Image

Eind van de ochtend komt het zonnetje door en dan krijg je van die mooie zonnestralen door het bos heen. Ik probeer daar wat vast te leggen. Je ziet gelijk dat het licht harder word en de foto daardoor drukker. 

Image

Tegenwoordig zie je steeds meer ontwikkeling in het abstracte, ook daarin kreeg ik tips, maar bij het zien van de foto's krijg ik bevestigd wat ik eigenlijk al wist, dit is niet mijn tak van de sport. Ik hou van een onderwerp centraal en een landschapje erom heen. Dat hele close-up of dat een foto helemaal onscherp is zonder duidelijk onderwerp is niet mijn ding. Voor mij is dit prullenbak materiaal!

Iets anders wat wel wat naar het abstracte neigt zijn mijn foto's van een spinnenweb die ik tegen kwam. De 1e foto die ik er van maakte was ontzettend druk en daar heb ik advies om gevraagd. Johannes gaf aan ga eens wat dichterbij en laat een deel van het web scherp en de rest onscherp, kijk naar de achtergrond. Deze foto's spreken mij het meest aan, maar ben er nog niet over uit of ik dit vaker wil laten zien. Hmmm...genoeg om over na te denken :-)
Image

Wat ook erg prettig is van deze workshop is dat we 's middags (na een heerlijke lunch) een nabespreking krijgen. Johannes laat zien hoe je het beste een 1e indruk van de gemaakte foto's kan krijgen. Hij opent dan van iedere deelnemers een paar foto's en geeft daar op een positieve manier feedback op, feedback waar je van zegt; Oh ja...Hij geeft aan dat het resultaat tot stand moet komen in het veld zelf en niet met allerlei nabewerkingen en croppen thuis. De randjes moeten in elk geval mooi vrij zijn, geen duidelijk doorgesneden drukke onderwerpen bevatten. Met heel veel indrukken en info ga ik terug naar huis.

Het mooie van het volgen van een workshop is niet alleen dat je er altijd wel wat van leert (dit keer heel veel) maar dat je andere fotograferen tegen komt. We waren met een gezellige club van vijf waaronder Alexandra Bijl, en lieve mensen neem eens een kijkje op haar website, klik, en ontdek wat voor een prachtige foto's ze maakt. Ik raak niet uitgekeken en wil er meer van weten....