Workshop wilde zwijnen en edelherten

26-09-2015
Om 12.30 was ik present in Hoog Soeren, waar ik een workshop zwijnen en herten fotograferen heb gevolgd via natuurfotoworkshop.nl. Natuurfotograaf Bart Stornebrink gaf deze workshop. Na ontvangst met wat lekkers en een korte uitleg gingen we als eerste naar de wilde zwijnen. Helemaal in het wild leven ze niet want ze zitten in een grote omheinde omgeving. De zwijnen leven daar ook onder de grond en het is dus geluk en geduld hebben om ze te zien. Helaas was dit zo'n middag dat ze liever elders bleven. Toch heb ik wel een paar foto's kunnen maken. Erg prettig is dat Bart in springt op je niveau, en je persoonlijke tips mee geeft. 
Image
Na een tijdje bij de wilde zwijnen te zijn geweest zijn we naar een plek gegaan waar de herten gevoerd werden. We hoefde daar niet lang te wachten of een prachtig mannetje kwam daar met zijn kudde meisjes. Het mannetje zelf at niet heel veel en hield op een afstandje de wacht, de hertjes aten wel en kwamen steeds dichterbij. Super mooi om mee te maken. Ook hier gaf Bart weer genoeg tips en trucks en mocht ik ook nog even met zijn 400mm fotograferen.
Image

Zoals jullie zien zijn edelherten prachtige imposante dieren. Vrij schuw en oplettend. We hebben hier zeker wel 1,5 uur van kunnen genieten.  Zo nu en dan durfde "een vreemde eend in de bijt" wat dichterbij te komen maar deze werd altijd vrij snel weer weggejaagd....te klein :-)

Image

En toen.....toen kwam er een 2e mannetje....zonder kudde meisjes. En aangezien het paartijd is en de hormonen van de mannetjes aardig op hol slaan gebeurde er iets waar ik nog lang op zal terug kijken, wat een ontzettend mooie ervaring is het om te zien, maar zeker ook te horen hoe 2 mannetjes edelherten met elkaar aan het vechten zijn, werkelijk of er een heel bos word neer gehaald als de 2 geweien in elkaar schuiven en dan de strijd om de sterkste begint. Zeker wel een kwartier voor onze neus voordat ze al vechtend het bos in verdwenen. Zelfs Bart die toch al aardig wat workshops gegeven had was er van onder de indruk.

Image
Een hele belevenis deze 1e wildlife fotografie workshop, weer wat bijgeleerd en het erg gezellig gehad. Een echte aanrader ook qua organisatie!
Image